Τα πάντα για την αγαπημένη μας ομάδα...
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Cafee sospeso...ο καφές που περιμένει


Δεν είναι λίγες οι...μόδες που ξεκίνησαν από την Νάπολη, για να κατακτήσουν στην συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο. Από το φαγητό μέχρι τις τέχνες και την μουσική οι Ναπολιτάνοι έχουν μοιράσει στον υπόλοιπο κόσμο πολλές πρωτότυπες και όμορφες ιδέες.
Μια εξ αυτών είναι και ο Cafee sospeso, ελληνιστί ο καφές που περιμένει, ο οποίος έχει γίνει πλέον μόδα διεθνώς.
Δεν πρόκειται για είδος καφέ όπως π.χ. ο καπουτσίνο ή ο εσπρέσο αλλά για μια πράξη - συνήθεια αλληλεγγύης προς τους φτωχότερους συμπολίτες μας.
Η ιδέα του «καφέ που περιμένει» είναι απλή. Είναι ένας καφές που προπληρώνεται ανώνυμα από κάποιον πελάτη για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. Παραγγέλνει δηλαδή έναν καφέ της προτίμησής του αλλά πληρώνει άλλον ένα, ώστε όταν μπει κάποιος στο μαγαζί και τον ζητήσει, αυτός να είναι διαθέσιμος. Συνήθως ο καταστηματάρχης βάζει τα χρήματα του προπληρωμένου καφέ σε ένα ειδικό κουτί ή σημειώνει την προσφορά σε έναν αναρτημένο πίνακα. 

Η ιστορία του ξεκίνησε στις εργατικές συνοικίες της Νάπολης πριν από περίπου εκατό χρόνια, λίγο μετά τον Α' παγκόσμιο και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξανά εμφανιστεί στη Νάπολι πριν από μία δεκαετία. Ο Aurelio De Laurentis τακτικός θαμώνας του Caffè Gambrinus, ενός από τα διασημότερα καφέ της Νάπολης, δίπλα στην Piaza Plebiscito συνηθίζει να πληρώνει 10 caffè sospesi μετά από κάθε νίκη των Παρτενοπέι. 
Η οικονομική κρίση συνετέλεσε ώστε η συνήθεια να φτάσει πλέον και στην Ελλάδα όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου. Τον τελευταίο καιρό η πρωτοβουλία 
εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διάχυση της προσπάθειας. 
NAPOLI GREECE -- Τα πάντα για την αγαπημένη μας Νάπολι ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου